Старосамбірська міська територіальна громада

Львівська область, Самбірський район

22.11.2023 16:47

Чоловіча школа

65674f51c7db0__музична-школа.jpg

Будівля сучасної школи мистецтв зведена у 1908 р. План та кошторис навчального закладу для хлопців розробив інженер Шулє у 1902 році. За задумом школа була одноповерховою кам’яничкою, з будинком для директора і великим подвір’ям при центральній вулиці.

Першими працівниками новозбудованого навчального закладу стали п. Антоній Вінковський, директор, вчителі – п. Михайло Мацевка, п. Михайло Козак, п. Петро Янів, п. Дмитро Угрин, п. Владислав Раппе, п. Іван Олех, п. Владислав Пелющак, п. Євгенія Жмуркова. Катехитами працювали о. Кароль Міллер, священник римо-католицької парафії, та о. Онуфрій Гадзевич, священник греко-католицької парафії.

До Першої світової війни в державній школі Старого Самбора вивчали релігію, читання, письмо, українську, польську, німецьку, математику або як тоді називали рахунки в злуці з наукою про геометричні форми, малювання, співи, ручні роботи, гімнастику, а в п’ятому і шостому класах додавалися ще два уроки – відомості з географії і історії та відомості з природи і фізики. Попри шкільні предмети поведінка та увага були найголовнішими. Враховувалося і «число пропущених годин оправданих і неоправданих».