Старосамбірська міська територіальна громада

Львівська область, Самбірський район

13.11.2023 17:02

Костел Архистратига Михаїла

6567528a4ee15__Архангела-Михаїла-Стара-Сіль.jpg

Історія побудови костелу сягає 14 ст., хоча нині існуючий Михайлівський костел датується 1660 роком, збереглися давніші елементи. Мова йде про каплицю св. Анни, розміщену з північного боку від нави. Під час ремонту 1613 р. Єжи Мнішек знайшов на північній стіні каплиці за вівтарем св. Анни напис латиною «Знайте, що нащадок Болеслава святиню цю зводить і в покорі просить, щоб ти мала її в опіці. Року Божого 1365». Це підтверджує версію про будівництво каплиці королем Казимиром Великим. Костел до каплиці прибудували пізніше — 1469 року. У 1648 р. його спалили козаки Богдана Хмельницького. На місці святині було зведено новий мурований, тому історія власне костелу бере відлік з 1660 року. У 1743 р. костел отримав посвяту святого архистратига Михаїла.

Протягом свого існування костел неодноразово перебудовувався, про що свідчить зокрема нашарування окремих елементів, останнє особливо стосується перебудови та ремонту у 20-х роках XX ст. Річ у тім, що костел був значно пошкоджений під час Першої світової війни, і досі його стіни зберігають сліди артобстрілу.

Дзвіниця стоїть окремо від храму, з південного боку. Свого часу споруда слугувала також воротами на подвір'я. Це змішана дерев'яно-мурована будівля, у першому, мурованому ярусі влаштовано наскрізний арочний проїзд, верхній ярус — дерев'яний, обшальований дошками та ґонтом під високим шатровим верхом та декоративним підбиттям.

Незвичний для костелів вигляд дзвіниці породив версію, що вона — давня башта оборонного замку, що стояв колись на місці храму.

У радянські часи храм було перетворено на комору, де згодом сталася пожежа, яка зруйнувала дах.

IMG_6626.jpg IMG_6638.jpg IMG_6673.jpg IMG_6680.jpg IMG_6699-foto.starosambir.jpg