Старосамбірська міська територіальна громада

Львівська область, Самбірський район

04.12.2023 16:33

Як запобігти насильству?

656de447430e2__зображення_viber_2023-12-04_14-12-52-921.jpg

Про проведену роботу з профілактики насильства звітують соціальні служби Старосамбірської громади.

Щороку з 25 листопада по 10 грудня в усьому світі проводиться акція «16 днів проти насильства». Це слушна нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

Протягом 2023 року до соціальних служб Старосамбірської міської ради надійшло 33 повідомлень щодо вчинення домашнього насильства (2 з них – щодо дітей), крім того діти є свідками насильницької поведінки дорослих – від чого страждає їх психоемоційний стан.

Фахівцями соціальної роботи здійснено візити в дані сім’ї, з метою оцінки проблем та потреб всіх членів родини. Спеціалістами надаються відповідні соціальні послуги, з метою попередження/ недопущення повторних неправомірних дій.

Працівники поліції складають відповідні протоколи та спрямовують справи до суду, на основі яких кривдника штрафують або призначають йому громадські роботи. Також передбачено проходження спеціальних Програм для кривдників, що визначається судом.  В  разі не виконання рішення суду щодо відвідування  Програми для кривдника – кримінальна відповідальність.

Також працівники поліції виносять кривдникам тимчасові заборонні приписи – 10 діб кривдник немає доступу до будинку, де проживає жертва насильства, на основі яких в разі їх порушення суд може винести обмежувальний припис, коли кривдник немає права наближатися до своєї жертви протягом 6 місяців. Порушення обмежувального припису –  кримінальна відповідальність (можливе позбавлення волі терміном до 2 років).

Бюро вторинної правової допомоги надає безкоштовного адвоката для представлення інтересів жертви у суді.

Управління соціального захисту населення Старосамбірської міської ради координує роботу щодо питання насилля у громаді. Відповідно створено  Координаційну раду.  Суб’єкти соціальної роботи, які дотичні до роботи з особами, які постраждали від насильницьких дій чи здійснюють їх – працівники соціального захисту населення, міського центру надання соціальних послуг, служби у справах дітей, поліції, превенції, бюро вторинної правової допомоги щоквартально здійснюють робочі зустрічі, з метою обміну корисною інформацією та налагодження алгоритму дій стосовно даної проблеми.

Також створено міждисциплінарну команду, де розглядаються справи щодо насильства в сім’ях з дітьми, які можуть бути жертвами (свідками). Складається індивідуальний план роботи з сім’єю.

       Постійну підтримку соціальним службам в даному  надає ГО «Жіночі перспективи» (м. Львів) – методична допомога, організація навчання для працівників, психоемоційна підтримка (за потреби) та заплановано матеріальну підтримку жертв насильницьких дій у родині.

Так, у Старосамбірській громаді боротьба з насильством відбувається постійно. Працівники відповідних служб виявляють проблеми, приймають повідомлення і підтримують осіб, які цього потребують та попереджають виникненню складних життєвих обставин.

Якщо Ви чи Ваші рідні стали жертвами чи свідками протиправних насильницьких дій телефонуйте 102! Пам’ятайте! Особа, яка стала свідком насилля та не повідомила про це - може притягнутися до відповідальності за бездіяльність.

Бережіть себе і один одного, а головне – майбутнє покоління від такого негативного явища, як насильство! 

зображення_viber_2023-12-04_14-11-42-790.jpg