Старосамбірська міська територіальна громада

Львівська область, Самбірський район

18.10.2024 16:35

Чи потрібно здійснювати відеофіксацію засідань виконавчого комітету в ОМС?

6e6bb537-5bef-4534-85ca-88b83c16849a.jpg

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування» від 22.02.2024 №3590-IX запроваджено обов’язок для органів місцевого самоврядування здійснювати відеофіксацію пленарних засідань ради та засідань постійних комісій ради. Ці норми набрали чинності 15 серпня 2024 року.

 Фактично було введено нові вимоги до діяльності місцевих рад під час проведення їхніх сесій.

 При цьому, в новому законодавстві немає жодної згадки про інший колегіальний орган, який функціонує на рівні територіальної громади, – виконавчий комітет. Як ми знаємо із статті 53 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», основною формою роботи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради є його засідання. Однак, законодавчої вимоги здійснювати відеофіксацію засідань виконавчого комітету наразі не існує.

 Попри те, органи місцевого самоврядування можуть у власних локальних актах (як то регламенти, положення тощо) самостійно встановлювати для себе чи для підконтрольних їм виконавчих органів додаткові вимоги щодо діяльності. Так само це стосується і вимог щодо прозорості.

 Так, в Україні відомі непоодинокі випадки, коли ще до ухвалення згаданого закону №3590-IX окремі органи місцевого самоврядування здійснювали відеофіксацію та оприлюднення записів засідань усіх своїх колегіальних органів, або ж навіть їх трансляцію в мережі Інтернет у режимі реального часу.

 Тому, якщо місцева рада, або ж сам виконавчий комітет, приймуть рішення про відеофіксацію засідань виконкому, тоді це рішення теж буде обов’язковим до виконання у цій громаді.

 Єдине, радимо звернути увагу, що на розгляд виконавчого комітету часто виносяться питання, які можуть містити інформацію з обмеженим доступом. Тому, в процесі підготовки таких проєктів рішень до розгляду слід пам’ятати про особливості роботи з такою інформацією й врахувати це під час відеофіксації та подальшого оприлюднення записів цих засідань.

 Таким чином, діюче законодавство не вимагає здійснювати відеофіксацію засідань виконавчого комітету, але такий обов’язок може бути закріплений у локальних актах ОМС.