Старосамбірська міська територіальна громада

Львівська область, Самбірський район

12.09.2023 12:04

Пропозиції до вдосконалення формули розподілу освітньої субвенції

650029d3b946b__6203a81b6c204049122045.jpg

Освітні послуги гірським (важкодоступним) територіям.

Ще однією з пропозицій внесення змін до чинного законодавства України та інших нормативно-правових актів, які Львівською обласною військовою адміністрацією спільно з Департаментом фінансів та фінансистами Львівщини напрацьовано і скеровано до Кабінету Міністрів України та Офісу Президента України – є вдосконалення Формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

Не секрет, що з року в рік територіальним бюджетам області не вистачає обсягу освітньої субвенції, що призводить до дефіциту коштів на зарплату педагогічним працівникам. Насамперед це стосується незаможних і важкодоступних гірських територій з надмірною освітньою мережею та низькою середньою наповнюваністю учнів у класі. І здебільшого, розгалужена мережа в таких територіях є об’єктивною.

Але сьогодні місцеві органи влади згаданих територій обмежені в спрямуванні коштів на розвиток громади, оскільки змушені скеровувати їх для виплати заробітної плати в галузі освіти.

Отже було запропоновано доповнити Формулу розподілу освітньої субвенції додатковим коефіцієнтом «важкодоступності» - 1,15 для закладів освіти, розташованих у важкодоступній гірській місцевості.

Вважаємо, що введення запропонованих змін дозволить збільшити обсяг освітньої субвенції гірським територіям у середньому на 10 відсотків, педагоги та учні яких через складні погодні умови (снігові намети, паводки тощо) докладають значних зусиль для надання та отримання освітніх послуг не за місцем проживання.