Старосамбірська міська територіальна громада

Львівська область, Самбірський район

12.09.2023 12:29

Вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу

65002fee14242__2сказ.jpg

На території Самбірського району буде проводитися пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2023 році за допомогою наземного розподілу.         

Самбірське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області  інформує, що на виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2023 рік, враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин в Україні, області та в районі зокрема 13.09.2023 року на території Самбірського району буде проводитися пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Дану вакцину розповсюджуватимуть за допомогою наземного розподілу.

Напружена епізоотична ситуація в Україні та зокрема у Львівській області щодо сказу потребує дієвих заходів з профілактики і боротьби з даним захворюванням. Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону серед диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини та опрацьовані методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів.

Вакцина для пероральної імунізації проти сказу:

  • створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні;
  • не викликає захворювання у молодих тварин;
  • не виділяє вакцинний вірус зі слиною;
  • безпечна для інших видів тварин;
  • безпечна для людини і природного середовища;
  • стабільна в польових умовах.

На території Самбірського району 13.09. 2023 року буде проводитися пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Вакцинацією буде охоплено територію 450 тис. км2. Дану вакцину розповсюджуватимуть методом наземного розподілу. Мінімальна щільність принад складає 25 доз/кв.км.

Розповсюдження пероральної вакцини не проводиться на територіях, які підпадають під заборону – наземного розподілу населеними пунктами, болотами, водоймищами, авто й залізничними шляхами та місцями проведення польових робіт.

Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

Інформуючи про початок пероральної вакцинації, Головне управління Держпродспоживслужби має на меті попередити населення й уникнути можливих непорозумінь. Шановні мешканці Самбірщини, коли ви побачите приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, не варто хвилюватись – це здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин.

Наполегливо звертаємось до мешканців району з проханням із порозумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати до рук, а залишати привабливими для тварин.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Своєчасне щеплення Вашої тварини проти сказу врятує Вас та Вашого улюбленця від небезпечного захворювання.

сказ.jpg