Старосамбірська міська територіальна громада

Львівська область, Самбірський район

17.04.2023 15:13

Макар Іван Ігорович

663b6f46d5791__Фото_-Ст.Самбір_page-0005.jpg

Іван Ігорович Макар — солдат Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, що загинув у ході російського вторгнення в Україну.

У перші дні повномасштабної війни чоловік добровільно пішов захищати Батьківщину. 

У складі 24-ї окремої механізованої бригади він боронив Україну на Луганщині. У другий тиждень повномасштабної війни, 6 березня 2022 року, життя Івана Макара обірвалося під Попасною. Удома залишилися батьки, дружина та двоє маленьких синів.

Іван Макар – випускник історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, учасник Революції Гідності, педагог та просто людина з великої літери.

До повномасштабного російського вторгнення працював вчителем історії в ліцеї села Стрілки, що у Самбірському районі на Львівщині. Переважно він працював зі старшокласниками й завжди був авторитетом для учнів. Іван Макар настільки любив свою роботу, що навіть у той день, коли він вже вирушав до військової частини, як пригадують батьки, переймався тим, що не вичитав учням весь матеріал.

Попри те він завжди був скромним. Високі результати своїх учнів на олімпіадах та ЗНО вважав виключно результатом їхньої праці. Про себе хоч він і розповідав багато, але, до прикладу, про участь у Революції Гідності майже не говорив. Попри те, що Іван Макар був на Майдані під час масових розстрілів, свою участь у цих подіях він не вважав чимось героїчним, бо був переконаний, що робив те, що мав би робити кожен.


Нагороди

  • орден «За мужність» III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.